Basis Ressourcer

Selv om man dyrker inde, eller ude, er det vigtigt,
planterne modtager den rette mængde, af de her 7 ressourcer.
Dine planter, vil elske dig for det, i sidste ende.

  • Lys (Det rigtige lys har en stor indflydelse på udbytte)

  • Luft (Frisk luft med cirkulation er bedst)

  • Gro Medium (jord er ikke det eneste, man kan dyrke i)

  • Temperatur (Den rigtige temperatur, både nat og dag, planter hader at fryse)

  • Gødning (Den rigtige føde, er vigtigt for max udbytte)

  • Vand (Oprethold PH niveau, for det bedste resultat)

  • Co2 (Planterne spiser Co2)

En af de mest almindelige fejl, som nybegyndere ofte laver er… lad-mig-lige-prøve-det-her-af-projekter.., og derved ofte mishandler eller slår planterne ihjel.

Man bør altid have haft mindst en hurtig søgning på google, før man kaster sig ud i nye teknikker og projekter.
Hvorfor udsætte sine planter, for eksperimenter, som en anden, allerede har bevist ikke virker?

Som eksempelvis: kan det lyde som en god ide at bruge noget billigt gødning fra have centeret, fordi det er nemt og lige til at finde. Eller måske bare tage jorden ude fra ens have og smide i nogle potter. Ingen af delene indeholder de rigtige mængder af gødning og mineraler. Det reducerer kraftigt ens udbytte ved at føde planterne forkert.

Det er jo ret umuligt at vide, hvis man ikke har læst op, på den slags ting…

Begynder Fejl

Høst dine første planter, før du begynder og eksperimentere!

Det ville være stor nedtur, og miste hele sin høst, til noget, som er afprøvet før, og bevist in-effektivt.
Så vær sikker på, at du har undersøgt mulighederne, og eksperimenter med forsigtighed.

En anden typisk fejl, er at springe vigtige skridt over, som eksempelvis, at opretholde det rigtige PH niveau, eller at bruge, den rette gødning. Man kan sagtens være heldig, og dyrke udmærket pot, uden at være opmærksom, på de her ting, men der er større sandsynlighed for, at man slår sin høst ihjel, eller producerer middelmådigt udbytte, og kvalitet.

Det kan faktisk, være meget nemt, at dyrke god pot, hvis man bare følger teknikker, som er afprøvet, og bevist, at de virker. Det er ligesom at dyrke tomater, og før man ved af det, står man med sin første høst i hånden.

Lys

Lys behov (Cannabis har brug for mere lys, end de fleste stueplanter)

Mange cannabis avlere, dyrker udendørs. Udendørs avlere, har brug for tilgængelighed, et anonymt sted, 8 + timers direkte sollys om dagen, for at få, de bedste resultater. Plant i foråret, Høst i efteråret. Cannabis planter vokser meget hurtigt, i en kort tid, og har brug for, en masse energi fra lyset, til at vokse, og producere skud. I naturen, kan en cannabis plante, vokse til størrelsen af et træ, på mindre end et år, og det bruger energien fra lyset, til at drive denne vækst.

Mange nye cannabis avlere, kan godt lide ideen om, at planten kan stå i vindues karmen, som en almindelig stue plante. Men lyset fra en solrig vindues karm, er ikke være tilstrækkelig, hvis man gerne vil udnytte planten fulde genetik, og de mest mulige “sticky buds”. Unge planter i vækst fasen, kan nyde godt, af en solrig vindues karm, men i blomst, vil det ikke optimalt. Ved indendørs dyrkning, er lys et must, og det vigtigste element i ens rum. Man har brug for en eller anden form for lys, for at få et godt resultat.

De fleste, bruger typisk en, eller anden form for timer, så man kan simulere, nat og dag. En timer, gør det meget nemmere, at automatisere, reguleringen af lyset, hver dag. Der findes mange forskellige gro lys, lige fra CFL pærer, som man allerede bruger, i sit hus/lejlighed, til mere specialiseret gro lys, der kan producere kilovis, af pot hver gang. Der er indendørs gro muligheder for de fleste, selv hvis du er på et budget, eller kun har lidt plads, at arbejde på, om man ønsker, at dyrke i en spand, eller et helt rum, så er mulighederne mange.

Plante Gro/Livs Stadier

Der findes 2 Stadier, af en Cannabis Plantes Liv:

En cannabis plantes livs cyklus i naturen …

  • Frø spirer i foråret
  • Planten vokser til sen sommer
  • Dagene begynder, at blive kortere
  • Planten begynder, at blomstre, eller lave frø
  • Bestøvning
  • Planten dør til vinter
  • Alt starter forfra igen, til næste generation
  • Hvorfor er dette vigtigt?

Cannabisplanters livs cyklus er på bare et år, og de har en bestemt rækkefølge, for deres livs stadier. Dette er meget vigtigt, for dig som plante avler, at forstå. Set fra en producents side.

En plante, forbliver i vegetativ stadie, for “evigt”, hvis planten bare for lys timer nok. Udendørs går planten naturligt i blomst, som årstiderne skifter. Indendørs, bruger man en lystimer til at  “fortælle” planten, når den skal gå i blomst.

Cannabis Livs Stadier:
Vegetativ – Gror stængler, og blade.
Blomst – Sætter knopper/ blomster/skud

Det virker simpelt, og det er det også! Bare husk, at der er to stadier, af livet for en cannabis plante, først den vegetativ fase, og derefter blomster fasen (som efterfølges af høst).

Cannabis planter, findes i hun, og han køn. Det er kun hun planter, som producerer skud/blomster. Så det gælder om, at komme af med sine han planter, hvis man ikke vil have frø. Bestøver han planten, hun planten. Så bruger hun planten mere energi, på at producere frø, i stedet for “sticky buds”.

Cannabisplanter viser først deres køn, ved begyndelsen, af blomster fasen. Han planter producerer kun pollen sække, hvor hun planter, producerer betydelige mængder af THC, og andre cannabinoider.

Både han og hun cannabisplanter, ser ens ud, indtil de begynder blomstring. Der plejede at være myter og tricks om, hvordan man skiller han fra hunplanter, i en ung alder, men ingen rent faktisk virker, 100% af tiden. De fleste avlere, skal identificere kønnet, på deres planter, så hurtigt som muligt, og fjerne eventuelle han planter, før de bestøver hun planterne.

Luft

Det næste skridt efter lys, er ventilation. Der er nogle forskellige faktore, som spiller ind på det helt rigtige valg.
Temperatur, fugtighed, kuldioxid (co2), ventilationen og lugten, er også nogle vigtige ting, som spiller ind, for at skabe det ideelle miljø, for sine cannabis planter. Alt luften i ens gro rum, bør kunne skiftet ud i løbet af 3-5 minutter.
Selv om det kan føles som et tungt emne i første omgang, så giver det en ordentlig “payoff” i sidste ende, når man høster. Det eneste, man måske fortryder er, ikke at gøre det rigtigt første gang, hvis man lægger den tid, det kræver i arbejdet, vil resultatet være det hele værd, i sidste ende.


Overstiger temperaturen 28 grader i dags tiden, så stiger plantens metabolisme, hvilket gør planten har brug for mere lys, vand, co2 og føde. Sørg for at planlægge de ting i forhold til klimaet om det er med vilje eller ej. Det er vigtigt at investere i et termo/hygro meter og enu bedre hvis det også kan måle co2 indhold i luften. Lige som apparatet på billede her ved siden af. Det er også en god ide, og have ventilations kontroller, på luft systemet, så det automatisk kan regulere, i forhold til temperaturen, i ens gro rum. Et fuld automatisk system, kan også sørge for, luften altid er frisk, så der aldrig er mangle på co2.

Det er meget vigtigt at man kontrolere sin temperatur i sit gro rum. Det er bedst, for ens cannabis planter, at få masser af frisk luft, og massere af CO2. Den nemmeste måde at gøre dette på, er bare at lade ventilations systemet, køre hele dagen lang. Men det er meget nemt, at løbe ind i problemer, med denne metode.

Udendørs luft, vil ikke nødvendigvis, være den rette temperatur, til ens planter, især hvis man dyrker på en breddegrad, der oplever vinter, og andre store klima svingninger, eller hvis man bare tilfældigvis har kolde nætter. Selv om en cannabis plante er hårdfør, er det stadig en varm-vejrs plante. Den trives i relativ høj varme. Derudover kan man løbe ind i problemer, når fugtigheden i luften udenfor, cirkulerer igennem ens gro rum. Tør luft kan skade en plante, og inhiberer udvikling. Alle disse spørgsmål, kan heldigvis kontroleres, ved at oprette et automatiseret system, som giver større, og mere præcis kontrol, over ens gro miljø.

Fugtighed

Den ideelle luftfugtighed i et indendørs gro miljø, ligger et sted mellem 40-60%. For at måle fugtighed, har man brug for et hygrometer. Selvom hvilket som helst værktøj, der måler fugtigheden kan bruges, et elektrisk hygrometer, er nok et bedre valg, for de fleste avlere. Det er mere præcis, og ofte har nogle automatisk funktion, der giver dig en vis grad af kontrol, over luftfugtigheden, som altid er god for indendørs dyrkning.

Hvis luftfugtigheden i ens rum, falder til under 40%, så vil planterne opleve en hurtigere hastighed, på transpiration(fordampning). Man bør ikke have den store bekymring. Det vil bare få planterne til at bruge mere vand, ved en højere rate. Så længe der er masser af vand til planterne, vil man ikke opleve nogen problemer. I den modsatte ende af spektret, hvis luftfugtigheden er for høj, er risikoen for svamp stor, især under blomstringen, hvor der hurtigt kan gå rådenskab i planten. Hvis man ikke har et automatisk luft system, som eksempelvis en varmepumpe de rkan det hele, så bør man helt sikkert, have en affugter lige ved hånden, hvis man skulle støde ind i fugt problemer.

CO2

Carbondioxid som en grundlæggende stykke, af den fotosyntetiske process, og en af de store byggesten, til hvordan planter fungerer. Ud i naturen, vil luften indeholde en masse kuldioxid naturligt, og planter vil automatisk, og konstant få leveret co2, som ligger mellem 300-400 ppm i atmosfæren. Planter bruger kuldioxid meget hurtigt, det er noget, man skal være opmærksom på, når man arbejder i et lukket indendørs miljø. Hvis der er for lidt kuldioxid, i rummet, vil fotosyntese slet ikke forekomme overhovedet, og planternes vækst vil gå helt i stå.

Mængden og forholdet mellem kuldioxid, i ens gro miljø, afhænger meget af et velkontrolleret ventilationssystem. CO2 er tættere, og tungere end ilt, så en god fan vil sørge for, at det når dine planter. Husk at hvis du ikke tilføjer ekstra kuldioxid direkte i miljøet, via eksempelvis co2 på flaske, skalman sørge for du lade udluftningen, og ventilation køre hele tiden, når man har lys på.

Ventilation & Air flow

Korrekt ventilation, og bevægelse af luft, i et rum, kan være svært, at styre helt, men det er lige så vigtigt, som næringsstoffer, lys og vand. Korrekt luftstrøm, vil sørge for en stabil luftfugtighed, temperatur, og CO2-niveau. Det giver også bedre kontrol over aromatiske karakter, af et indendørs gro rum. Udenfor i naturlige omgivelser, udenfor har man vinden som en naturlig kilde, til at styrke den strukturelle integritet, af sine cannabis planter, og regn til, at holde det fri for støv, og besværlige parasitter. Prøv at genskabe, denne form for miljø, til det bedste, af dine evner.
Sørg for at dine ventilatorer, fordeles forskellige steder rundt omkring i dit gro rum, hvis det er muligt, det optimale er at flytte luften rundt omkring ens planter, og ikke bare frem og tilbage i et hjørne af rummet. Man får de bedste resultater, hvis man maksimere effektiviteten, af dine ventilations apparater.

Generelt, har man brug for to ventilatorer, overfor hinanden i et rum, det er også vigtigt, at man bruger det, man kalder en oscillerende fan, det er en fan, som kan køre fra side til side, det giver et meget bedre air flow, end en stille stående fan. Denne form for opsætning, giver et mere stabilt atmosfære i rummet, det bidrager til, at skabe balance, mellem kuldioxid, luftfugtighed, og temperatur. Hvis man oplever problemer med for meget fugt, i dit gro rummet, så bør man overveje, et større luft anlæg, eller investere i en affugter. På den måde, vil man begrænse eventuelle hæmmende faktorer, forårsaget af fugt. En anden mulighed er, at hænge ventilatorer, i samme højde som ens gro lamper. Dette vil hjælpe med at blæse den varme luft omkring lamperne, ud i/af rummet, og reducere temperaturen i ens gro rum

Der er en grund til, at folk refererer til cannabis planten, som “skunky”. Den har en ekstremt kraftfuld duft, som er intens, især under blomstringen. Ens ventilations system, vil naturligvis tage sig af dette, og lede lugten væk fra gro rummet, men det slutter ikke der. Lugten forsvinder jo et sted hen, men det er jo ikke altid, man ønsker, at pumpe luft omkring sit hus, med duften af cannabis.
Løsningen til dette, er at bruge et lugt filter, også kaldet et kulfilter, som er lavet, af et kulstof bindende matriale, der fanger duft molekylerne i det. Der findes en række forskellige løsninger, til dette formål, og det virker langt bedre, end at forsøge, at sprøjte luften til, med nogle andre kraftige dufte, i et forsøg på at dække over lugten.



De fleste kul filtre, er lavet af et cylindre formet rør, lavet af metal, med kul inde i dem.
Filtrene anbringes på udsugningen, af ens ventilations system, således at luften, der forlader gro rummet er ren. Det fungerer, fordi carbon/kul opsuger duft molekylerne, når de passerer hen over det. De findes somsagt i mange forskellige versioner, og er et must, i et gro rum, for dem som ønsker, at være diskrete.

Der findes flere forskellige måder at udregne sit luft system på. Som eksempelvis med kubikmeter størrelse af ens rum osv. Jeg har altid brugt denne her metode. Det rum/telt jeg nu en gang har valgt og bruge, regner jeg ud, hvor mange lamper jeg kan have på den plads jeg har til rådighed, så det er max fyldt ud. Ud fra det antal lamper, regner jeg mit ventilations system ud.

Jeg ligger watt’ne samme for det antal lamper, jeg har valgt at bruge, og har plads til. Så halvere jeg de watt og regner laver det tal om til kubikmeter. Der efter ligger jeg 20% til for at kompensere for et kulfilter. Det tal er så det minimum af kubikmeter luft jeg har brug for i mit anlæg til det rum.

Men jeg anbefaler altid at over dementionere, af mange forskellige årsager. Man har ofte andre ting i rummet som også giver varmen, selv om det somrelt er små ting. Så er der en meget bedre grund til at overdementionere. Det gør at ens anlæg ikke nogensinde behøver, at køre med fuld hashtighed, hvilket gør det lamer mindre, og at levetiden bliver meget længere. Min udregninger laver jeg ud fra HID lamper og deres watt størrelse. Men halvere man det, så passer det meget godt til LED lamper også.

Her er et eksempel på et rum med 4x 600watt’s lamper:

4 x 600watt = 2400watt

2400/2 = 1200watt

1200w  ~ 1200m3

20% = 240m3

1200 + 240 = 1440m3

Det tal runder vi så op til 1500m3. det vil sige man har brug for, et luftanlæg som kan suge minimum 1500m3 luft i timen, ud af rummet, indsugningen bør man købe en lidt mindre fan til, så skaber man undertryk i rummet. Men lige meget hvad så vil jeg pointere at man bør overdemntionere sit anlæg. Personligt ville jeg nok købe et anlæg der mindst kunne trække 2000m3 luft!

Moderplanter & Kloning

Der er mange fordele, ved at holde moderplanter. Men det kræver også et ekstra rum, det som man kalder et moderrum/vegetativt rum. Et skab eller et lille telt, er også en fin løsning, hvis man ikke har så meget plads.

Dem som går op i de strains de dyrker, vælger ofte at køre med moder planter. De ligger ofte en hel del arbejde bag, at scource en moder plante, hvis man leder efter de bedste egenskaber, i den enkelte strain man dyrker. Men gør man arbejdet og finder den strain, med den perfekte fænotype, der bare har det hele, som man søger. Så er det hele arbejdet værd.

Den største fordel ved at tage kloner, er at man for en stikling, som er 100% identisk med sin moderplante. Der ved opnår man mere konsistens, og man kan “time” kloner perfekt, så de er klar til næste høst, og man har der ved, meget mindre spild tid, i sit blomster rum.

Kloning Fordele

  • Kloner er altid hun planter, hvis de er taget fra en moder plante!
  • Kloner er hurtigere i veg og blomst end et frø, hvilket resulterer i en hurtig høst, og en meget kortere ekspeditionstid.
  • Kloner kan hurtigere blive til mødre, og man kan derved hurtigt re-klone, for en (næsten) øjeblikkelig vegetativ, og blomstrende afgrøde.
  • Kloner er genetisk identiske, men nogle forskelle vil stadig være tydelige i fænotypen. Generelt vil kloner udvise samme vækst og egenskaber.
  • Kloner der har fået rødder, kan smides i blomst med det samme, hvis plads, eller tid er et problem.
  • Kloner kan hurtigt fortælle om en sort/strain’s egenskaber (duft, kraft, forgrening mønster, sativa / indica dominans, roddannelse kvalitet, osv).

Ulemper

  • Kloner kan være svært at finde, i modsætning til en frø banker. Kloner fra ukendte kilder kan være af tvivlsom kvalitet, og genetik.
  • En farmer løber en stor risiko, for at arve problemer, fra producenten som eksempelvis: rodbrand, spinde-mider, meldug, etc. Hvis disse problemer ikke er identificeret, og behandles, kan de hurtigt sprede sig, til en hel afgrøde.
  • Usunde kloner kan dø, eller forblive i chok, i en længere periode.
  • Kloner er mere lysfølsomme end frø. Kloner uden rødder, tager tid at etablere sig, og er lette at brænde af med lys, eller for mange næringsstoffer.
  • Kloner er næsten altid kvinder, men er de ustabil, kan hermafroditter nemt forkomme.

Når man har fået nogen lunde styr, på det at klone, anbefaler jeg, at man køber en klon maskine, hvis man laver mange kloner. Det er dejligt nemt, og mindre besværligt. Kig evt på youtube, der findes mange slags.
Tjek moder planter ud, under Guides her på siden.

Elektricitet

El sikkerhed er nok noget af det vigtigste i ens rum. Hvis man ikke selv er ferm med elektricitet, anbefaler jeg at man for en professionel til at lave ens installation. Det er meget vigtig at tingene bliver lavet korrekt. Man ønsker jo ikke at komme hjem til et nedbrændt hus. Når man dyrker indendørs, er det jo ret væsentligt at vide hvad ens udgifter er, i forhold til udbytte. Som udgang punkt bør man altid stræbe efter at få mest muligt ud af sine planter og det udstyr man bruger.

El forbrug er en af de største udgifter i et indendørs gro rum. Går man op i udgifter, så bør man vide hvor meget forbrug, der er på det udstyr man bruger, både samlet, og hver enkelt lille ting som bruger strøm. Det er heldigvis nemt at finde ud af med en simpel watt måler. Som i øvrigt ikke koster meget på eksempelvis Ebay. Jeg anbefaler derfor at man regner forbruget ud fra start til slut på en enkelt høst. Når man har gjort det nogle gange, har man et godt overblik over et gennemsnitlig forbrug af sit rum.

  • Hold dit gro rum rent, og tørt. Tør hurtig spildte væsker op.

  • Hold altid styr på dine ting, undgå at, ting ligger og flyder, som ikke bliver brugt.

  • Undgå elektroniske udstyr på gulvet, og sørg for, alle ledninger er hæftet fast, eller bundet op, så man ikke falder i dem.

  • Sæt en røg alarm op, de er billige, og et “must have” sikkerheds foranstaltning.

  • Sørg for at jorde, alle de ting som kræver det, som eksempelvis lamper osv.

  • Vigtigst af alt, sørg for, at man ikke trækker mere strøm end, ens sikringer kan klare.

Som tommelfinger regel, kan man regne med, at betale ca 2 kr. pr. kWh. Dette er dog en grov tommelfinger regel, da den endelige pris, afhænger af mange ting, som f.eks. hvor i landet man bor, samt hvornår man kigger på prisen. Prisen på el, ændrer sig konstant, på samme måde som benzin priser. Man kan finde sin præcise pris, på en kWh på sin elregning. Dette er ens nuværende pris, men ikke nødvendigvis den billigste pris. Man har frit el-valg, og kan derfor selv vælge, sin el-leverandør. Der kan være store besparelse, ved at vælge den billigste leverandør, frem for den dyreste.
Det er dog, kun en lille del, af ens elregning, hvor man vælger frit. En stor del af ens betaling går til net-selskabet. Det er betaling for brug af de kabler, og ledninger, som går til ens hus. Det skal altid betales, til det lokale elselskab, da de ejer kablerne. Det er også net-selskabet der indkræver alle afgifterne, til staten. Samlet går 70-80 procent, af ens elregning til net-selskabet. Priserne for el igennem net-selskabet, reguleres gennem lovgivningen.

1000watt HPS lampe som brænder en time, er lig med et forbrug på 1kilowatt. For at gøre det nemt for de dovne, så har jeg lavet en tabel med prisen på almindelige HID lamper. Pris udregningen, er faktisk meget simpelt, hvis vi antager at prisen er 2 kr, så koster det 2kr, og brænde 1000watt, i en time. Prisen er selvfølgelig afhængig af, hvor man bor, og hvilket el udbyder man har. Prisen ligger som reelt mellem 2 og 2,5 kr

El Udregninger
Lys TimerWattPris Pr. DagPris pr. MånedPris Pr. År
12 Timer250w6,- Kr180,- Kr2190,- Kr
18 Timer250w9,- Kr270,- Kr3285,- Kr
Lys TimerWattPris Pr. DagPris pr. MånedPris Pr. År
12 Timer400w9.6,- Kr288,- Kr3504,- Kr
18 Timer400w14.4,- Kr432,- Kr5256,- Kr
Lys TimerWattPris Pr. DagPris pr. Måned Pris Pr. År
12 Timer600w14.4,- Kr432,- Kr5256,- Kr
18 Timer600w21.6,- Kr648,- Kr7884,- Kr
Lys TimerWattPris Pr. DagPris pr. Måned Pris Pr. År
12 Timer1000w24,- Kr720,- Kr8760,- Kr
18 Timer1000w36,- Kr1080,- Kr13140,- Kr

Gro Rum

Der er mange ting der spiller ind, for at bygge et godt gro rum. Ved at planlægge det omhyggeligt, og udregne tingene korrekt, slipper man for mange fejltagelser, og lappe løsninger.

Gør man det ikke ordentligt første gang, vil man opleve, at man konstant skal lave lappe løsninger, og der ved ofre penge, og tid på sit rum, efter hver høst, samtidig med at man ikke får det optimale udbytte, ud af sit arbejde. Det kan få mange til, at give op meget hurtigt.

Man kan bygge et gro rum, stort set alle steder, som eksempelvis på loft, en kælder, et skur eller en garage. Jeg anbefaler en kælder, af den simple årsag, at en kælder, ofte ligger under jordens overflade.

Alene af den grund, gør en kælder optimal, eftersom jorden isolerer kælderen, hvilket gør det nemmere, og opretholde temperaturen i rummet. Men lige meget hvor man vælger, at bygge sit rum henne, anbefaler jeg, at man bygger et rum med isolering.

Det optimale, ville være et rum med klima anlæg, som eksempelvis en varmepumpe. Men det er, en dyr løsning, hvis man bare skal dyrke nogle få planter, til eget forbrug. Men et klima anlæg, giver ro i sindet, da det automatisk regulerer klimaet, efter behov. Hvad i alle skal huske derude, er at med det klima, vi har her i Danmark, skifter temperaturene, voldsomt fra sommer til vinter.

Er temperaturen eksempelvis, mere end 28 grader udenfor, så er det stort set umuligt, at få temperaturen ned, uden et godt klima anlæg. der findes selvfølgelig mange løsninger, og gør det selv løsninger, som kan gøres til billigere penge, hvis man har hænderne skruet godt på.

Det er også meget vigtigt, at kunne få temperaturen op, når det er vinter tid. Skifter temperaturen mere end 10 grader, fra nat til dag, i ens gro rum. Så mister man udbytte. Derfor anbefaler jeg, et klima anlæg, som eksempelvis en varmepumpe.

Som sagt er der mange ting der spiller ind i et godt gro rum, som plads og hvilket udstyr man har tænkt sig at bruge. Først finder man ud af hvor meget plads man har til rådighed, og derefter begynder udregningerne. Pladsen bestemmer hvor mange planter man har plads til. Men til dels også hvilket setup man har plads til. Lys er det vigtigste i sit gro rum, uden lys ingen vækst. Hvilket lys man bruger har også en stor betydning i forhold til det ventilations system man har tænkt sig at bruge. Vælger man at bruge konventionelle lamper, som HID lamper, som er industriens standard i dag. Så skal man være opmærksom på at det er lamper der bruger meget strøm og udvikler meget varmen. derfor er det vigtigt at man har et ventilations anlæg som kan håndtere varmen og samtidig levere den friske luft som der er brug for i et godt gro rum. Snakker man om almindelige HID lamper anbefaler jeg man at man regner sit ventilation ud på den her måde. Man tæller de lamper man bruger og ligger watt’ne sammen, så halverer man de watt, og ligger 25% til for at kompensere for trækket i kulfilteret. Så omregner man det tal til m3 og køber et luft anlæg som kan håndtere det.

Som eksempel laver jeg en udregning på et rum med 4 stks HID lamper:

4 x 600watt = 2400watt —> 2 / 2400watt = 1200watt

25% af 2400 = 600 —> 1200 + 600 = 1800watt

1800watt ~ 1800m3

Det vil sige har man et rum med 2400watt’s lamper, anbefaler jeg, at man mindst har et luftanlæg som trækker 1800 kubikmeter.
Snakker man der imod om LED lamper har jeg erfaret, at de fleste mellem klasse lamper udvikler ca. det halve varme, hvor top LED dioder, er der lidt mindre varme reduktion på, i forhold til konventionelle HID lamper. Men man skal også huske at man ofte har mange andre ting i sit rum som udvikler varme. Som eksempelvis ballaster, pumper, transformere og andre diverse elektroniske apparater. Derfor anbefaler jeg altid at man overdementionerer sit luft anlæg. Ud over man altid kan udskifte den luft som der er behov for, så giver det også andre fordele, så som at man kan køre anlægget med mindre hastighed, og derved larmer det mindre, og det holder længere. Så min anbefaling er klart at man bør overdementionere sit luft anlæg.

Gro Lys

Lys er det vigtigste element i ens gro rum, uden lys ingen planter. Cannabis planter har brug for masser af lys, hvis man dyrker udendørs, så er solen alt hvad man har brug for. Udendørs har man brug for et solrigt sted, hvor planterne for massere lys. Mindst 8 timers direkte lys for at få de bedste resultater ud af det. Dyrker man udenfor skal man huske at alle planter bør “startes” i foråret, så de er klar til høst i efteråret. Det er typisk april-maj man bør plante her i DK.

Dyrker man derimod indenfor, så er man nød til at levere det lys, som planterne kræver, for at kunne udvikle sig optimalt. Cannabis planter kræver meget mere lys, end normale stue planter. Der findes mange typer af lys. Hvis man ikke er typen som har dyre måle apparater til at teste sit lys med. Bør man bare gå efter en god lampe som er testet og afprøvet til formålet. Mange folk har den opfattelse at lumens spiller en rolle i valg af lys. Det er helt forkert. Lumens har ingen betydning, lumens er bare det tal, som fortæller hvor kraftigt (bright) lyset er, og ikke hvor effektivt lyset er. Jeg vil komme lidt mere ind på test af lys, længere nede på siden her.

HID LYS

De mest almindelige indendørs lys er:

* HID Lys

* CFL Lys

* LED Lys

HID står for “High Intensity Discharge” Lys
Denne klasse af lys inkludere HPS “High Pressure Sodium” lamper, MH “Metal Halide” lamper og CMH “Ceramic Metal Halide. Som anses som standard gro lamper i industrien. Disse lamper er effektive og bevist at de giver det højeste udbytte. Disse lamper bruger meget energi og udvikler en hel del varme. Jo større model man bruger, jo større bør ens ventilations system være. De mindre modeller som 250w og 400w, er nok mere overkommelige og håndtere for en første gangs farmer. Men 600w er den størrelse hvor man for mest for sine penge. Man skal huske at disse lamper suger en hel del strøm. Jeg har lavet en pris tabel, på de forskellige HPS lamper, på siden her under elektricitet.

Fordele:

* Mest effektive gro lys – MH/HPS gro lys producere det bedste udbytte i forhold til nogen anden lampe på marked. Når man sammeligner udgift og udbytte.
*Billigt setup – MH/HPS er en af de billigste løsninger, hvis man går efter de billige modeller. Man for mange watt og lys for pengene. Mange HID kits fås med alt til, lige til at hænge op, og starte dem op med det samme.
*Nemme at bruge – De er lige til at hænge op, og klar til brug med det samme. De findes med køle muligheder bygget ind i dem, som eksempelvis en luft kølet reflector. (air cooled hood)
*Massere Tutorials – Hid lamper er blevet brugt af de fleste farmere i årtier. Der findes selvfølgelig massere modeller, i mange forskellige prisklasser. Men de virker stort set på samme måde “alle” sammen. Så længe man vælger en lampe der passer til den plads man har til rådighed, så behøver man ikke bekymre sig meget, om forskellen på de forskellige modeller.

Ulemper:

*Varme – Store modeller producere en hel del varme, så det er vigtig at udlede varmen fra dem.
*Pris – Hvis man vil havde det “bedste” på marked, så kan det hurtigt blive dyrt. Men det er ikke nødvendigt, for en første gang farmer.
*Pære udskiftning – Man skal skifte sin blomster pære ca efter hver andet grow.

CFL LYS

CFL er udmærket lys for begyndere. Det koster ikke ret meget, og bruger ikke ret meget strøm. Det er en rigtig god løsning til at spire frø med og stiklinger i vækst fasen. Eftersom planter i dette stadie ikke kræver ret meget lys.

Jeg anbefaler, at man bruger rør, i stedet for en almindelig pære. Men begge dele virker fint. Man kan godt fuldføre et grow, med T5 og T8 rør. Men vil have mest muligt, ud af sine planter, er dette lys ikke kraftigt nok. Jeg anbefaler CFL, til folk som søger en super billig, og nem løsning. CFL rør bør skiftet ca 1 gang om året.

Fordele:
* Det er en nem og billig løsning.
* Tilgivende måde og lære og dyrke på.
* Perfekt til 1 til 2 planter.
* Kan bruges til alle strain om man starter fra frø eller kloner.
* Opgradere man længere nede af vejen, kan man altid bruge det gamle udstyr til vækst stadie.

Ulemper:
* Dyrker man mere end 1-2 planter, er det ikke særlig effektiv lys, i forhold til forbrug.
* Man skal justere sine lys, 1-2 gange om ugen, eftersom cannabis gror hurtigt.
* Dette lys, vil aldrig udnytte det fulde potentiale, af den sort/strain man dyrker.

Effektivitet på disse lamper, opgøres i farve, og kelvin, lumens har ikke den store betydning, i forhold til plante dyrkning.

LED LYS

LED lys er den “nye” spiller på gro marked… Der er virkeligt sket noget den seneste tid. Inde for det sidste år, har LED overtaget pladsen, som det førende gro lys på marked. Det slår den traditionelle HID belysning, på alle parameter. Tal’ne viser de nyeste LED lys på marked, er ca 50% mere effektive end traditionel HID belysning.

Der er så mange fordele ved LED lys frem for alt andet i dag. Det er ikke bare strøm vinder på her. Priserne har også ramt et acceptabelt niveau, hvor tidligere var priserne helt hen i vejret, i forhold til det, man egentlig fik for sine penge. Kigger man på udgifter vs udbytte. Så kan det kun betale sig over skifter over i LED lamper. Men det er en jungle, og der findes meget skidt på marked. De fleste producenter promovere deres lamper på falske oplysninger.

Mellem klasse lamper som Vipar & Mars, som er ret populære lamper, promovere deres lys på falske oplysninger. Eksempelvis en Vipar “600w” lampe, levere i virkeligheden ca 285watt, det vil sige lampen er altså 285watt, og ikke 600w, som den bliver promoveret på.  Hvilket er direkte og snyde kunden. Men når det er sagt, så er det faktisk et af de bedre, LED mellem klasse lampe mærker, hvis man er på budget.

En ordentlig lampe producenter, opgiver den korrekte data. “Tru watt” er den watt mængde, som bliver trukket ud af ens stikkontakt, når man tilslutter sin lampe. Det er de eneste watt, som betyder noget, og det er den power effekt, som lampen har. Hvis man vil vide hvor effektiv ens lampe er, i forhold til plante vækst. Så kæver det et Quantum Meter, som kan måle PAR, som er micromoles pr joule, som er den mindste enhed, som lys effektivitet bliver målt i.

MÅLING AF LYS

Det at dykke ned i hvor effektivt ens lys, er ikke ligefrem et simpelt emne. Der hersker en general misforståelse der ude, at lumens er et parameter, man kan rette sig efter. Det kunne ikke være mere forkert. Lumens er tal der fortæller hvor meget lyset skinner, eller sagt på en anden måde, hvor kraftigt (bright) den enkelte lampe er. Alle lamper har et lumens tal, men det betyder ikke, at en lampe med et højt lumens tal, er god til at dyrke planter under.

Som et eksempel:
Man kan eksempel tage en masse mac lights, og sætte dem sammen, og måle dem med et lux meter, og det vil vise et sindssygt højt lumens tal. Men det betyder ikke, at man kan dyrke planter under det lys. En anden misforståelse man også høre ofte, er at folk forbinder lyset farve med lumens. Det er også helt forkert. Lysets farve spectrum bliver målt i NM (nano meter), og kan ikke sammenlignes med lumens.

Ønsker man at måle, hvor effektiv ens lys er, så bliver det målt, ud for flere forskellige parameter. Effektivitet af Lys, bliver målt i Photosynthetically Active Radiation (også kaldet PAR). Shortwave Radiation, Ultraviolet Radiation og Spectral Radiation, har også en betydning, hvis man netop skal gå i detaljer. Ud over det, har temperatur, Net Radiation, Chlorophyll Concentration, Oxygen og Atmospheric tryk, også mindre betydning.

Men for at skære det ned, til noget man kan forstå, og forholde sig til, så er det eneste som betyder noget er Photosynthetically Active Radiation “PAR”, og Photosynthetic Photon Flux Density (PPFD), de tal er målestokken/måden, at måle effektiviteten, på en gro lampe. PAR bliver målt i uMol/s (micromoles per second)

 

Det kræver et måle apparater, som hedder et Quantum Meter/PAR meter, for at måle et PAR tak. Det er ret dyrt, hvis man ønsker sensorer, til at måle, alle de overnævnte ting. Det er vigtigt, og købe en måler, med den korrekte sensor, som kan måle LED dioder, også i farver. Men man kan jo nøjes, med den sensor, som måler PAR, og PPFD, som er det eneste, som betyder noget for dig der ude.

Der findes meget mere information omkring de her ting, så jeg anbefaler man søger på google, hvis man vil vide mere. Det er meget teknisk, hvis man går i dybden. Det kan være meget forvirrende, med alle de forkortelser, og måle enheder. Så hvis man ikke gider, og sætte sig ind i alle de her ting. Så bør man bare holde sig til lamper, som er testet, og bevist at de virker.

Vand

Vand, livets væske, udgør mere end 80 procent, af alle levende planter. Inde i cellerne finder livet process sted i en vandopløsning. Vandet opløser også næringsstoffer i jorden, som bliver absorberet af rødderne, og ført videre til cellerne. Ca. 99 procent af det absorberet vand, kommer fra rødderne, som føre det via “ledningerne” (xylem) op til stammen, hvor det distribueres, ud til bladene via “ledningerne” (xylem) ud i bladenes vener. Transpiration er vandfordampning fra bladene. Strømmen af vand fra jorden, igennem planten, ud i luften, kaldes transpiration “stream”. Mindre end én procent af det absorberede vand, nedbrydes for at tilvejebringe elektroner (normalt i form af hydrogen), som sammen med carbondioxid, anvendes til at danne kulhydrater, under fotosyntesen. Resten af vandet fordampes ud i luften.

Vand giver hydrogen til plantevækst, og bærer også næringsstoffer rundt i hele planten. Men man skal ikke tro, at jo mere vand, man giver en plante, jo hurtigere vil den vokse. Men det er klart, hvis en plante, konsekvent får for lidt vand, går væksten i stå. Men mangel på vand, begrænser ikke fotosyntese, så længe jorden i potten ikke er tørt. Mængden af vand, og hvor ofte tman skal vande, varierer med størrelsen, af planterne og potterne, jord sammensætning, og temperatur, luftfugtighed, og cirkulation af luften, er også variabler som spiller ind. Men vanding, er et spørgsmål om sund fornuft.

Over-vanding er ofte et af de store problemer, når noget går galt i ens gro rum. Når planterne er små, så sveder de meget mindre vand. Så det kan er nemt og vande for meget. Har man store planter i små potter, så suger de ofte potten hurtigt tør, end hvis man har små planter i store potter. Altid vand nok til at fugte alt jorden. Det er ikke nok bare, at gøre overflade jorden våd. Konstant våde potter, så drukner planterne og det kan nemt skabe rådenskab.

Under-vanding er ofte et mindre problem, da det nemt kan genkendes.
Når jorden bliver for tør, og planten visner. Planteceller holdes stive af trykket fra vandet i deres celler. Hvis vandet er væk, kollapser cellerne. Først begynder de nederste blade at hænge, og tilstanden arbejder sig hurtigt op af planten indtil toppen falder over. Hvis det sker, så vand straks. Recovery er så hurtig, at man kan følge bevægelsen af vand op i stilken, og på meget kort tid strækkes bladene ud ud igen. En plante kan overleve, en visnet tilstand, i flere dage, men man vil nok midste nogle blade her og der.
Lade jorden gå igennem en våd, og tør cyklus, som vil luftes jorden, og hjælpe næringsstofoptagelse. De fleste oplever, at de ikke har brug for, at vande mere end én, eller to gange om ugen. det gælder selvfølgelig ikke hydrosystemer.

Hvis ens jord bliver særlig tør, bliver vandet ikke absorberet, og løber ned ad siderne, og ud i bunden af potten. For at afhjælpe, dettte problem, kan man tilføje, en dråbe flydende organisk opvaskemiddel, til en liter vand. Vaskemiddel fungerer som et befugtningsmiddel, og derved kan vandet lettere absoberes. Første gang vand hver pot, med omkring en kop af opløsningen. Tillad potterne at stå i ca 15 minutter, derefter afslutte vanding, med den sædvanlige mængde rent vand.
Brug lunkent vand, stue temperatur, jeg holder vandet ved 20-22grader i mit vandkar, så opsuger jorden lettere, og det vil ikke chokere rødderne. det er altid bedst ,og vande i plantens morgentimer. Det anbefales og vande, fra toppen af potten. Men hvis man ønsker at vande fra bunden, med bakker, skal man placere, et lag af småsten, eller grus i bakkerne, for at sikre dræning.Man må ikke efterlader potterne, stående i vand, så det mætter jorden helt. Vandet fortrænger ilten i jorden, og hemmer plantens vækst.

Vandhane vand indeholder ofte meget klor i visse områder. det er ikke det bedste selv om, mange fine afgrøder er dyrket med vand direkte fra hanen. Men klor kan påvirke planterne indirekte, ved at dræbe nogle gavnlige mikroorganismer i jorden. Klor gør også vandet lettere surt.
Hårdt (alkalisk) vand, som man kalder det i vanhanen, indeholder en række mineraler (fx Ca ++, Mg ++, K +). Regn vand er det man kalder blødt vand, fordi det ikke inderholder klor og andre mineraler. Der går tilgengæld også nemmere rådenskab i vandet, hvis det står i en beholder, uden ilt tilførelse. Men efter min mening, er blødt vand klart at fortrække, hvis man huske er at ilte vandet, ellers kan det nemt blive surt og rådent, og det ønsker man heller ikke.

Men vandets renhed spiller en stor rolle, efter min mening, specielt hvis man kaster sig over hydroponisk dyrkning. Så betyder det alt, og så er vandet i vandhanen ikke godt nok. De fleste steder i landet ligger forureningen i vandet et sted mellem 300 og 500 ppm(parts pr million). det vil sige man har 3-400ppm i sit vand som ikke aner hvad er, det er ting som klor, kalk osv. Men alt dette kan man nemt undgå, ved at investere i et reverse osmosis anlæg. som er et anlæg der renser ens vand. RO vand ligger som relt med en ppm på under 20 i de fleste anlæg, og er det et godt anlæg, så ligger det på 0, efter man har kørt vandet igennem. Det er selvfølgelig også en dygere løsning, end at bare tage det fra vandhanen, men man vil tydeligt se det på resultatet, specielt hvis man køre hydro. Rent vand har også mange andre fordele, som eksempelvis, når man hælder gødning i vandet, så ved man 100% hvad der er i vandet. det er også nødvendigt at tilføre gødning i RO vand, eftersom det ikke inderholder nogen form for næring. En anden fordel er hvis bruger en gødnings serie som er PH regulerende, så virker det meget bedre med rent vand. Bruger man det i vandhanen skal man ofte PH regulere inden man vander.

Nogen steder praktisere man vand stressning.
I dele af Indien, holdes vanding på et minimum, under blomstringen. For at begrænse vanding, så vand med de sædvanlige mængder, men så sjældent, som det er muligt. Giv planterne deres normale vand mængde, og notere det antal dage der går, før de begynder at visne/falde sammen. Husk jo større planterne bliver jo mere vandhar de brug for!